«Η ελληνική παιδική λογοτεχνία κατά τη μεταπολεμική περίοδο» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η ελληνική παιδική λογοτεχνία κατά τη μεταπολεμική περίοδο

(1945-1958)

Η ελληνική παιδική λογοτεχνία κατά τη μεταπολεμική περίοδο
  • ISBN: 960-03-0651-6
  • σελ. 328
  • 5 Μαΐου 1991
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Το βιβλίο αυτό είναι μια ερευνητική εργασία διευρυμένη και εμπλουτισμένη με νέα δεδομένα (κυρίως βιβλιογραφικά) από τη σύγχρονη παιδική-νεανική λογοτεχνία.

Στοιχεία, όπως η λεπτομερής και μεθοδική διευρεύνηση του συγκεκριμένου χώρου, η καταγραφή και επεξεργασία του υλικού, καθώς και η επισήμανση ρευμάτων και αντιλήψεων προσφέρουν μια συνθετική και ερμηνευτική εικόνα του παιδικού και εφηβικού βιβλίου. Παράλληλα εντοπίζονται τα ιστορικά αίτια τα οποία ερμηνεύουν τη σταδιακή προώθηση και άνθηση του παιδικού βιβλίου στην Ελλάδα. Έτσι η μελέτη αυτή αποτελεί απαραίτητο διδακτικό εγχειρίδιο για τους φοιτητές των Παιδαγωγικών Τμημάτων των πανεπιστημίων, καθώς και χρήσιμο βοήθημα για καθένα που ασχολείται με την παιδική λογοτεχνία.

Βιογραφικά στοιχεία

Β. Δ. Αναγνωστόπουλος

O Bασίλης Δ. Aναγνωστόπουλος γεννήθηκε το 1941 στον Άγιο Γεώργιο Δομοκού. Σπούδασε με υποτροφία κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών και συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Γερμανία. Yπηρέτησε ως φιλόλογος στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Eίναι καθηγητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου και διδάσκει από το 1989. Έχει κατευθύνει τη δράση του σε εκπαιδευτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα. Aσχολείται με την κριτική του βιβλίου, ιδιαίτερα με την έρευνα και τη μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας, καθώς και με τη λαϊκή παράδοση και γλώσσα. Eίναι διευθυντής του περιοδικού Διαδρομές. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Kύκλο του Eλληνικού Παιδικού Bιβλίου και το Πανεπιστήμιο της Padova. Έχει γράψει βιβλία της ειδικότητάς του για τη γλώσσα, την ποίηση, την παιδική-νεανική λογοτεχνία, τη λαϊκή λογοτεχνία, τη λαϊκή παράδοση, βιβλία για παιδιά, ανθολόγια κ.ά.




Βιβλιογραφία