«Λαϊκό παραμύθι και παραμυθάδες στην Ελλάδα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Λαϊκό παραμύθι και παραμυθάδες στην Ελλάδα

Επιμέλεια: Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος - Κώστας Λιάπης

Στο εξώφυλλο: Νικόλαος Γκύζης, «Το παραμύθι της γιαγιάς» (λεπτομέρεια), Εθνική Πινακοθήκη

Λαϊκό παραμύθι και παραμυθάδες στην Ελλάδα
  • ISBN: 960-03-1434-9
  • eudoxus logo Εύδοξος: 12867512
  • σελ. 216
  • 4 Μαΐου 1995
  • € 11,66

Περίληψη

Στο συλλογικό αυτό έργο εξετάζονται ζητήματα θεωρίας και ερμηνείας του παραμυθιού· ζητήματα ιστορίας και ιστορικότητάς του· ζητήματα εικόνας του ανθρώπου (ιδιαίτερα της γυναίκας) μέσα στο παραμύθι. Συζητούνται επίσης θέματα της παιδαγωγικής και παιδευτικής σημασίας του παραμυθιού καθώς και οι τρόποι επικοινωνίας του με το παιδικό κοινό, όπως δραματοποίηση, παραμυθόδραμα κ.ά. Ακόμα εξετάζεται εδώ η αναβίωση της τέχνης του αφηγητή-παραμυθά, η αφήγηση του παραμυθιού στο σπίτι, η διδακτική του και η θέση του στο σχολείο ή στην προσχολική αγωγή.

Είναι έργο που ενδιαφέρει όσους ασχολούνται με το λαϊκό παραμύθι και τους λαϊκούς παραμυθάδες και βέβαια ενδιαφέρει τους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές της Φιλολογίας και των παιδαγωγικών τμημάτων των πανεπιστημίων Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών.

Βιογραφικά στοιχεία

Β. Δ. Αναγνωστόπουλος

O Bασίλης Δ. Aναγνωστόπουλος γεννήθηκε το 1941 στον Άγιο Γεώργιο Δομοκού. Σπούδασε με υποτροφία κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών και συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Γερμανία. Yπηρέτησε ως φιλόλογος στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Eίναι καθηγητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου και διδάσκει από το 1989. Έχει κατευθύνει τη δράση του σε εκπαιδευτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα. Aσχολείται με την κριτική του βιβλίου, ιδιαίτερα με την έρευνα και τη μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας, καθώς και με τη λαϊκή παράδοση και γλώσσα. Eίναι διευθυντής του περιοδικού Διαδρομές. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Kύκλο του Eλληνικού Παιδικού Bιβλίου και το Πανεπιστήμιο της Padova. Έχει γράψει βιβλία της ειδικότητάς του για τη γλώσσα, την ποίηση, την παιδική-νεανική λογοτεχνία, τη λαϊκή λογοτεχνία, τη λαϊκή παράδοση, βιβλία για παιδιά, ανθολόγια κ.ά.




Βιβλιογραφία

Κώστας Λιάπης