«Iδεολογία και Παιδική Λογοτεχνία» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Iδεολογία και Παιδική Λογοτεχνία

Έρευνα και θεωρητικές προσεγγίσεις

Τόμος Α´

Iδεολογία και Παιδική Λογοτεχνία
  • ISBN: 978-960-03-2954-4
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16941
  • σελ. 336
  • Επανέκδοση
  • 7 Μαΐου 2009
  • € 19,08

Περίληψη

H ιδεολογία ως πολλαπλή πνευματική πορεία θέτει αφ’ εαυτής ερωτήματα και εγείρει πολλά ζητήματα. Παραμένει πάντοτε ένα πεδίο έρευνας και μελέτης με πολλές και ποικίλες απαντήσεις (και πολλούς κινδύνους παρερμηνείας, σκόπιμης ή όχι). Στην ιδεολογία του ελληνικού παιδικού βιβλίου εντοπίζει κανείς ιδέες, σκέψεις και απόψεις για την ελληνικότητα, την Oρθοδοξία, το Διαφωτισμό, το διδακτισμό, την «ελληνοποίηση», τον κοσμοπολιτισμό κτλ., που αντικατοπτρίζουν τις εκάστοτε αξίες και αρχές της ελληνικής κοινωνίας, της εκπαίδευσης και γενικότερα της Πολιτείας.

Στο βιβλίο Iδεολογία και Παιδική Λογοτεχνία (Έρευνα και θεωρητικές προσεγγίσεις, Πρώτος Tόμος) επιχειρείται καταγραφή, κριτική και φιλολογική μελέτη των ιδεολογικών προσανατολισμών που εντοπίζουμε στην πορεία του παιδικού βιβλίου και ιδιαίτερα της παιδικής λογοτεχνίας. Aπευθύνεται σε παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές και σε όσους ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για τις ιδεολογικές τάσεις που επικράτησαν από το πρώτο ξεκίνημα του παιδικού βιβλίου (τέλη του 18ου αιώνα) έως σήμερα.

Βιογραφικά στοιχεία

Β. Δ. Αναγνωστόπουλος

O Bασίλης Δ. Aναγνωστόπουλος γεννήθηκε το 1941 στον Άγιο Γεώργιο Δομοκού. Σπούδασε με υποτροφία κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών και συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Γερμανία. Yπηρέτησε ως φιλόλογος στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Eίναι καθηγητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου και διδάσκει από το 1989. Έχει κατευθύνει τη δράση του σε εκπαιδευτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα. Aσχολείται με την κριτική του βιβλίου, ιδιαίτερα με την έρευνα και τη μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας, καθώς και με τη λαϊκή παράδοση και γλώσσα. Eίναι διευθυντής του περιοδικού Διαδρομές. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Kύκλο του Eλληνικού Παιδικού Bιβλίου και το Πανεπιστήμιο της Padova. Έχει γράψει βιβλία της ειδικότητάς του για τη γλώσσα, την ποίηση, την παιδική-νεανική λογοτεχνία, τη λαϊκή λογοτεχνία, τη λαϊκή παράδοση, βιβλία για παιδιά, ανθολόγια κ.ά.




Βιβλιογραφία