«Εισαγωγή στην Κοινωνική Ψυχιατρική» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Εισαγωγή στην Κοινωνική Ψυχιατρική

(Νέα έκδοση συμπληρωμένη)

Εισαγωγή στην Κοινωνική Ψυχιατρική
  • ISBN: 960-03-4132-X
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16759
  • σελ. 544
  • Επανέκδοση
  • 1 Οκτωβρίου 2006
  • € 42,40

Περίληψη

Η ψυχιατρική μέχρι πρόσφατα εμφάνιζε την αντίφαση να περιέχει το κοινωνικό και πολιτισμικό στοιχείο και ταυτόχρονα να ασκείται έξω από τα τείχη της πόλης, στο άσυλο.
Η επανατοποθέτηση της ψυχιατρικής πρακτικής στο φυσικό της χώρο, την κοινότητα, αναδεικνύει το διαλεκτικό της στοιχείο και διευρύνει τα όρια του περιεχομένου της.
Η Κοινωνική Ψυχιατρική είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης των Ανθρωπιστικών Επιστημών και των Επιστημών της Δημόσιας Υγείας, με τη διεπιστημονική προσέγγιση της μελέτης της συμπεριφοράς του ανθρώπου και των ψυχοκοινωνικών αναγκών του σε σχέση με το κοινωνικό περιβάλλον.
Στο βιβλίο αυτό αναπτύσσονται τα σχετικά με την ιστορική εξέλιξη, την ιδεολογία και το περιεχόμενο της Κοινωνικής Ψυχιατρικής, καθώς και τα επιδημιολογικά δεδομένα, μέχρι το 2000, όσον αφορά στη συχνότητα των ψυχικών διαταραχών στο διεθνή αλλά και στον ελληνικό χώρο, με ιδιαίτερη αναφορά στους κοινωνικούς, πολιτιστικούς και άλλους παράγοντες που την επηρεάζουν. Η έκδοση αυτή εισάγει τους επιστήμονες της Ψυχικής Yγείας και των Kοινωνικών Eπιστημών στο ευρύ πεδίο της Κοινωνικής Ψυχιατρικής.

Βιογραφικά στοιχεία

Μιχάλης Γ. Μαδιανός

Ο Μιχάλης Γ. Μαδιανός είναι Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής και Γενικής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Ιατρική, Ψυχιατρική και Κοινωνική-Κοινοτική Ψυχιατρική στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Columbia Νέας Υόρκης.

Ιδρυτικό στέλεχος και Επιστημονικός Υπεύθυνος (1979-1998) του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής (ΚΚΨΥ) Βύρωνα-Καισαριανής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (1979). Το Κέντρο αυτό αποτέλεσε πρότυπο για την ανάπτυξη της Κοινωνικής-Κοινοτικής Ψυχιατρικής στην Ελλάδα.

Ιδρυτής και Διευθυντής του ΚΚΨΥ Ζωγράφου (2000-2008), επίσης του ΕΚΠΑ. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (WAPR) (2006-2009) και Σύμβουλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (1978-2008). Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας Συμπεριφοράς (2008-2012).

Είναι κάτοχος τιμητικών διακρίσεων διεθνών και ελληνικών φορέων.

Διεξήγαγε από το 1976 σειρά κοινωνικο-ψυχιατρικών ερευνών στον ελληνικό γενικό πληθυσμό ενώ έχει δημοσιεύσει δεκαπέντε βιβλία και πάνω από 400 εργασίες σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά.

Πρόσφατη ερευνητική του δραστηριότητα είναι το διαχρονικό (2008-2013) πανελλήνιο επιδημιολογικό πρόγραμμα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) με αντικείμενο την οικονομική κρίση, τις συναισθηματικές διαταραχές και τις αυτοκτονίες.




Βιβλιογραφία