«Πολιτισμός και ψυχική υγεία» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Πολιτισμός και ψυχική υγεία

Η κοινότητα ως «θεραπευτής»

Πολιτισμός και ψυχική υγεία
  • ISBN: 978-960-03-5897-1
  • σελ. 272
  • 26 Οκτωβρίου 2015
  • € 15,90

Περίληψη

Τι κοινό μπορεί να έχουν τα Αναστενάρια με τη Γιορτή των Νεκρών στο Μεξικό; ΄Η το ξεμάτιασμα με τα μοιρολόγια της Μάνης; Ή οι ομάδες αυτοβοήθειας με τα κοινοτικά κοινωνικά υποστηρικτικά δίκτυα; Το κοινό νήμα που συνδέει όλα αυτά και πολλά άλλα φαινόμενα είναι η δυνατότητα της κοινότητας και του πολιτισμού να έχουν έναν «θεραπευτικό» ρόλο, συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή και την ψυχική υγεία.

Ο συγγραφέας εξετάζει την «θεραπευτική» κοινωνική διάσταση που έχουν κάποιες πολιτισμικές πρακτικές και τελετουργίες τις οποίες θα μπορούσε κάποιος, με μια επιπόλαιη ματιά, να χαρακτηρίσει αναχρονιστικές ή μεταφυσικές. Ιδίως σε εποχές οικονομικής και κοινωνικής κρίσης σαν τη σημερινή, όταν περιορίζονται οι παροχές υπηρεσιών ψυχικής υγείας, καθίσταται επιτακτική η κατανόηση όλων των θετικών πλευρών του πολιτισμού της κοινότητας. Κι εδώ ο πολιτισμός δεν περιορίζεται στις «τέχνες και τα γράμματα», αλλά περιλαμβάνει το «πνεύμα των ανθρώπων»: τη γλώσσα, την ιστορία, τους μύθους, την παράδοση, τα τραγούδια, το χορό, τα τεχνήματα και την τέχνη, τα ήθη και τα έθιμα ως «ψυχοθεραπευτικές» διαδικασίες.

Το βιβλίο απευθύνεται στους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας αλλά και σε όσους επιθυμούν να κατανοήσουν τις πανάρχαιες τελετουργίες και πρακτικές πέρα από τη γραφικότητα. Επίσης συμπληρώνει δύο προηγούμενα βιβλία του Μιχάλη Γ. Μαδιανού, την Εισαγωγή στην Κοινωνική Ψυχιατρική και το Κοινοτική Ψυχιατρική και Κοινοτική Ψυχική Υγιεινή, καθώς πραγματεύεται τη συμβολή του πολιτισμού στη διατήρηση της ψυχικής υγείας της κοινότητας.

Βιογραφικά στοιχεία

Μιχάλης Γ. Μαδιανός

Ο Μιχάλης Γ. Μαδιανός είναι Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής και Γενικής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Ιατρική, Ψυχιατρική και Κοινωνική-Κοινοτική Ψυχιατρική στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Columbia Νέας Υόρκης.

Ιδρυτικό στέλεχος και Επιστημονικός Υπεύθυνος (1979-1998) του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής (ΚΚΨΥ) Βύρωνα-Καισαριανής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (1979). Το Κέντρο αυτό αποτέλεσε πρότυπο για την ανάπτυξη της Κοινωνικής-Κοινοτικής Ψυχιατρικής στην Ελλάδα.

Ιδρυτής και Διευθυντής του ΚΚΨΥ Ζωγράφου (2000-2008), επίσης του ΕΚΠΑ. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (WAPR) (2006-2009) και Σύμβουλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (1978-2008). Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας Συμπεριφοράς (2008-2012).

Είναι κάτοχος τιμητικών διακρίσεων διεθνών και ελληνικών φορέων.

Διεξήγαγε από το 1976 σειρά κοινωνικο-ψυχιατρικών ερευνών στον ελληνικό γενικό πληθυσμό ενώ έχει δημοσιεύσει δεκαπέντε βιβλία και πάνω από 400 εργασίες σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά.

Πρόσφατη ερευνητική του δραστηριότητα είναι το διαχρονικό (2008-2013) πανελλήνιο επιδημιολογικό πρόγραμμα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) με αντικείμενο την οικονομική κρίση, τις συναισθηματικές διαταραχές και τις αυτοκτονίες.




Βιβλιογραφία