«Ψυχιατρική και Αποκατάσταση» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ψυχιατρική και Αποκατάσταση

Ψυχιατρική και Αποκατάσταση
  • ISBN: 978-960-03-3930-7
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16900
  • σελ. 640
  • 23 Μαρτίου 2005
  • € 53,00

Περίληψη

H νόσηση από κάποια σοβαρή σωματική ή ψυχική διαταραχή, πέραν της επιθυμητής βελτίωσης-ίασης, είναι πιθανό να προκαλεί και μια μείωση-έκπτωση της λειτουργικότητας του πάσχοντος ή ανικανότητα ή ακόμα και αναπηρία, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό του σε δυσάρεστες, για τον ίδιο και το περιβάλλον του, ψυχοκοινωνικές καταστάσεις. Από τα 260-300 εκατομμύρια άτομα που υποφέρουν από ποικίλες ψυχικές διαταραχές σε όλο τον κόσμο, τα 60 εκατομμύρια πάσχουν από σοβαρές ψυχικές διαταραχές που προκαλούν έκπτωση της λειτουργικότητάς τους, ανικανότητα ή αναπηρία. Τις καταστάσεις αυτές έρχεται να καλύψει κοινωνιοθεραπευτικά η Ψυχιατρική / Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση. Η Ψυχιατρική / Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση έχει εξελιχθεί τις τελευταίες δεκαετίες μέσα από τις κοινωνικές αλλαγές, τον αποϊδρυματισμό, με την ανάπτυξη ενός ευρύτερου φάσματος ψυχοεκπαιδευτικών μεθόδων, κοινωνιοθεραπευτικών παρεμβάσεων και τεχνικών. Το βιβλίο αυτό με τίτλο Ψυχιατρική και Αποκατάσταση έρχεται να αντικαταστήσει ένα προηγούμενο (δέκα χρόνια πριν) και είναι διαρθρωμένο σε δέκα κεφάλαια, ώστε να προσφέρει την επιστημονική υποστήριξη στα στελέχη του τομέα της αποκατάστασης ψυχικά αρρώστων και ατόμων με νοητική καθυστέρηση. Επίσης, παρατίθενται στοιχεία γύρω από τη νοσολογία των χρονίων διαταραχών, τα ειδικά κλινικά προβλήματα, τα σχετικά ψυχοφάρμακα, καθώς και πληροφορίες γύρω από τη σχέση της αποκατάστασης με το κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον. Τέλος, δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην κριτική παρουσίαση της ελληνικής και της διεθνούς πραγματικότητας στον τομέα της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης με κατάληξη το έτος 2004.

Βιογραφικά στοιχεία

Μιχάλης Γ. Μαδιανός

Ο Μιχάλης Γ. Μαδιανός είναι Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής και Γενικής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Ιατρική, Ψυχιατρική και Κοινωνική-Κοινοτική Ψυχιατρική στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Columbia Νέας Υόρκης.

Ιδρυτικό στέλεχος και Επιστημονικός Υπεύθυνος (1979-1998) του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής (ΚΚΨΥ) Βύρωνα-Καισαριανής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (1979). Το Κέντρο αυτό αποτέλεσε πρότυπο για την ανάπτυξη της Κοινωνικής-Κοινοτικής Ψυχιατρικής στην Ελλάδα.

Ιδρυτής και Διευθυντής του ΚΚΨΥ Ζωγράφου (2000-2008), επίσης του ΕΚΠΑ. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (WAPR) (2006-2009) και Σύμβουλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (1978-2008). Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας Συμπεριφοράς (2008-2012).

Είναι κάτοχος τιμητικών διακρίσεων διεθνών και ελληνικών φορέων.

Διεξήγαγε από το 1976 σειρά κοινωνικο-ψυχιατρικών ερευνών στον ελληνικό γενικό πληθυσμό ενώ έχει δημοσιεύσει δεκαπέντε βιβλία και πάνω από 400 εργασίες σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά.

Πρόσφατη ερευνητική του δραστηριότητα είναι το διαχρονικό (2008-2013) πανελλήνιο επιδημιολογικό πρόγραμμα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) με αντικείμενο την οικονομική κρίση, τις συναισθηματικές διαταραχές και τις αυτοκτονίες.




Βιβλιογραφία