«Ελληνική κρίση, «εθνική» κατάθλιψη και ασκήσεις επιβίωσης» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ελληνική κρίση, «εθνική» κατάθλιψη και ασκήσεις επιβίωσης

Ελληνική κρίση, «εθνική» κατάθλιψη και ασκήσεις επιβίωσης
  • ISBN: 978-960-03-5852-0
  • σελ. 224
  • 15 Δεκεμβρίου 2014
  • € 14,84

Περίληψη

Φιλοδοξία του βιβλίου αυτού είναι να προσφέρει στα θύματα της οικονομικής κρίσης τις δεξιότητες που χρειάζονται ώστε να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις ψυχοπαθολογικές συνέπειές της. 

Στο πρώτο μέρος εξετάζεται η επίδραση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην ψυχική υγεία του ελληνικού πληθυσμού. Με βάση επιστημονικά τεκμηριωμένες έρευνες, αναδεικνύονται οι τραγικές διαστάσεις των επιπτώσεων της φτωχοποίησης και της ανεργίας στην πρόκληση ψυχολογικής απόγνωσης, απελπισίας, κατάθλιψης και αυτοκτονικότητας. Στο δεύτερο μέρος προτείνονται συγκεκριμένες ασκήσεις ψυχολογικής αυτοβοήθειας για την ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση της μείζονος κατάθλιψης, του γενικευμένου άγχους και των κρίσεων πανικού.

Το βιβλίο Ελληνική κρίση, «εθνική» κατάθλιψη και ασκήσεις επιβίωσης είναι ένα ανάγνωσμα επίκαιρο, χρήσιμο και αποκαλυπτικό, καθώς συμβάλλει στην κατανόηση της νέας πραγματικότητας και στην αποκατάσταση της ψυχικής υγείας, που διαρκώς διαταράσσεται τα τελευταία χρόνια από τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής.

Βιογραφικά στοιχεία

Μιχάλης Γ. Μαδιανός

Ο Μιχάλης Γ. Μαδιανός είναι Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής και Γενικής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Ιατρική, Ψυχιατρική και Κοινωνική-Κοινοτική Ψυχιατρική στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Columbia Νέας Υόρκης.

Ιδρυτικό στέλεχος και Επιστημονικός Υπεύθυνος (1979-1998) του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής (ΚΚΨΥ) Βύρωνα-Καισαριανής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (1979). Το Κέντρο αυτό αποτέλεσε πρότυπο για την ανάπτυξη της Κοινωνικής-Κοινοτικής Ψυχιατρικής στην Ελλάδα.

Ιδρυτής και Διευθυντής του ΚΚΨΥ Ζωγράφου (2000-2008), επίσης του ΕΚΠΑ. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (WAPR) (2006-2009) και Σύμβουλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (1978-2008). Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας Συμπεριφοράς (2008-2012).

Είναι κάτοχος τιμητικών διακρίσεων διεθνών και ελληνικών φορέων.

Διεξήγαγε από το 1976 σειρά κοινωνικο-ψυχιατρικών ερευνών στον ελληνικό γενικό πληθυσμό ενώ έχει δημοσιεύσει δεκαπέντε βιβλία και πάνω από 400 εργασίες σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά.

Πρόσφατη ερευνητική του δραστηριότητα είναι το διαχρονικό (2008-2013) πανελλήνιο επιδημιολογικό πρόγραμμα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) με αντικείμενο την οικονομική κρίση, τις συναισθηματικές διαταραχές και τις αυτοκτονίες.




Βιβλιογραφία

Μαρίνα Οικονόμου

Η Μαρίνα Οικονόμου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής – Κοινωνικής Ψυχιατρικής στην Α΄ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σπούδασε Ιατρική, Ψυχιατρική και εξειδικεύτηκε στην Κοινωνική Ψυχιατρική και τη Θεραπεία Οικογένειας στην Αθήνα και στο Λονδίνο. 

Από το 2000 και μετά έχει την επιστημονική ευθύνη του Προγράμματος «αντι-στίγμα» του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), με στόχο την ανάπτυξη πολυσχιδών δράσεων για την καταπολέμηση του στίγματος που συνοδεύει την ψυχική ασθένεια. 

Σημαντικό σταθμό στο έργο της αποτέλεσε η οργάνωση και λειτουργία του Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ), ο οποίος αποτέλεσε την αφετηρία για τη δημιουργία πολλών αντίστοιχων συλλόγων σε όλη την Ελλάδα. 

Τα τελευταία χρόνια είναι Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Επαγγελματικής Προεργασίας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και του Ειδικού Ιατρείου Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχοεκπαιδευτικών Οικογενειακών Παρεμβάσεων στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπρόεδρος για την Ευρώπη της Παγκόσμιας Εταιρείας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (WAPR).

Έχει πλούσιο κλινικό, διδακτικό και ερευνητικό έργο. Είναι συγγραφέας περισσότερων από 200 ξενόγλωσσων και ελληνικών δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία. Τα τελευταία χρόνια, η ερευνητική της δραστηριότητα έχει στραφεί στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία του ελληνικού πληθυσμού.




Βιβλιογραφία