«Κοινοτική Ψυχιατρική και Κοινοτική Ψυχική Υγιεινή» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Κοινοτική Ψυχιατρική και Κοινοτική Ψυχική Υγιεινή

Έκτη έκδοση συμπληρωμένη

Κοινοτική Ψυχιατρική και Κοινοτική Ψυχική Υγιεινή
  • ISBN: 978-960-03-4291-8
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16955
  • σελ. 640
  • Επανέκδοση
  • 27 Σεπτεμβρίου 2006
  • € 37,10

Περίληψη

Η Κοινοτική Ψυχιατρική, βασικός κλάδος της Κοινωνικής Ψυχιατρικής, είναι προϊόν της ιστορικής εξέλιξης των ανθρώπινων σχέσεων και της ψυχιατρικής ιδεολογίας όσον αφορά στη θεραπευτική των ψυχικών διαταραχών πέρα από το άσυλο, στην κοινότητα, ενώ η Κοινοτική Ψυχική Υγιεινή περιλαμβάνει τις δραστηριότητες που αποσκοπούν στη βελτίωση του επιπέδου της ψυχικής υγείας της κοινότητας.
Η έκδοση αυτή εισάγει τον ειδικό του τομέα της ψυχικής υγείας και τον επιστήμονα των Κοινωνικών Επιστημών, τον κοινωνιολόγο, τον ανθρωπολόγο, αλλά και τον ειδικό της Δημόσιας Υγείας στα πεδία αυτά.
Καταβλήθηκε προσπάθεια να παρουσιαστούν η ιστορική εξέλιξη και τα κλινικά θεραπευτικά αντικείμενα της Κοινοτικής Ψυχιατρικής, καθώς και οι διεθνείς τους διαστάσεις.

Βιογραφικά στοιχεία

Μιχάλης Γ. Μαδιανός

Ο Μιχάλης Γ. Μαδιανός είναι Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής και Γενικής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Ιατρική, Ψυχιατρική και Κοινωνική-Κοινοτική Ψυχιατρική στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Columbia Νέας Υόρκης.

Ιδρυτικό στέλεχος και Επιστημονικός Υπεύθυνος (1979-1998) του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής (ΚΚΨΥ) Βύρωνα-Καισαριανής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (1979). Το Κέντρο αυτό αποτέλεσε πρότυπο για την ανάπτυξη της Κοινωνικής-Κοινοτικής Ψυχιατρικής στην Ελλάδα.

Ιδρυτής και Διευθυντής του ΚΚΨΥ Ζωγράφου (2000-2008), επίσης του ΕΚΠΑ. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (WAPR) (2006-2009) και Σύμβουλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (1978-2008). Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας Συμπεριφοράς (2008-2012).

Είναι κάτοχος τιμητικών διακρίσεων διεθνών και ελληνικών φορέων.

Διεξήγαγε από το 1976 σειρά κοινωνικο-ψυχιατρικών ερευνών στον ελληνικό γενικό πληθυσμό ενώ έχει δημοσιεύσει δεκαπέντε βιβλία και πάνω από 400 εργασίες σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά.

Πρόσφατη ερευνητική του δραστηριότητα είναι το διαχρονικό (2008-2013) πανελλήνιο επιδημιολογικό πρόγραμμα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) με αντικείμενο την οικονομική κρίση, τις συναισθηματικές διαταραχές και τις αυτοκτονίες.




Βιβλιογραφία