«Πού οδηγείται η Ελλάδα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Πού οδηγείται η Ελλάδα

Η χρεωκοπία του κομματικού συστήματος

Πού οδηγείται η Ελλάδα
ebook
  • ISBN: 978-960-03-5527-7
  • epub logoePUB
  • σελ. 240
  • 12 Δεκεμβρίου 2012
  • € 9,90

Περίληψη

Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι το κομματικό σύστημα. Διότι εκείνο διόγκωσε και συντήρησε από το 1981 έναν υπερτροφικό, σπάταλο, πελατειακό και διεφθαρμένο δημόσιο τομέα. Εδώ μπήκε η ταφόπλακα για την οικονομία της χώρας. Γι’ αυτό η χρεωκοπία του κομματικού συστήματος είχε προηγηθεί της πορείας της Ελλάδας προς την οικονομική χρεωκοπία.

Πώς συμπεριφέρθηκε το κομματικό σύστημα διαχρονικά και κυρίως μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης; Η διαδρομή του ήταν εκείνη των μοιραίων επιλογών και χαμένων ευκαιριών, καθώς διαμόρφωσε μια «ολέθρια σχέση» με το κράτος ως πελατειακό φέουδό του. Ειδικότερα τα δυο τελευταία χρόνια αποδείχθηκε κυβερνητικά ανίκανο και αντιπολιτευτικά ανεύθυνο και λαϊκιστικό. Έτσι η πορεία του ήταν καταστροφική για τη χώρα και αυτοκαταστροφική για το ίδιο.

Μετά τις «εκλογές οργής» (Μάιος 2012) και «φόβου» (Ιούνιος 2012) ο δικομματισμός κατέρρευσε, ενώ ψηφοφόροι και κόμματα βρίσκονται στον αέρα. Την ίδια ώρα δίνεται η τελευταία μάχη για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Στο πλαίσιο της πρόκλησης αυτής αναλύεται το πολιτικό και οικονομικό τοπίο, η αποσύνθεση του ΠΑΣΟΚ, η συρρίκνωση της ΝΔ, το «φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ» και το μέλλον της τρικομματικής κυβέρνησης, ενώ διερευνάται το «πού οδηγείται η χώρα», με πρωταγωνιστή ένα παθογενές κομματικό σύστημα.

Βιογραφικά στοιχεία

Γιάννης Λούλης

Ο Γιάννης Λούλης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια, όταν η πόλη ήταν ακόμη πρότυπο κοσμοπολιτισμού, κάτι που επηρέασε την οπτική του αλλά και την εξωστρεφή του δραστηριότητα. Απέκτησε το διδακτορικό του (Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και είναι μέλος του Emmanuel College. Απέκτησε επίσης MA από το Πανεπιστήμιο του Essex, στο τμήμα Ρolitical Βehaviour. Σπούδασε Νομικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

Σταδιακά, η επαγγελματική του δραστηριότητα στράφηκε στο πεδίο της στρατηγικής επικοινωνίας, στο οποίο εργάστηκε κυρίως εκτός Ελλάδος και ιδίως στην Κύπρο. Συμβούλεψε μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους με τον αδελφικό φίλο και συνέταιρό του Γιάννη Δημάκη, ενώ στον χώρο της πολιτικής ήταν ο σύμβουλος στρατηγικής για την εκλογή, ως Προέδρων, των Γλαύκου Κληρίδη, Δημήτρη Χριστόφια και Νίκου Αναστασιάδη. Στην Ελλάδα η μοναδική πολιτική συνεργασία του ήταν τεχνοκρατικού χαρακτήρα με τον Κώστα Καραμανλή. «Δάσκαλοί» του στα πρώτα βήματά του ήταν οι Αμερικανοί Sawyer & Αssociates, θρύλοι στον τομέα αυτόν.

Αρθρογράφησε σε πολλές εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά εντός και εκτός Ελλάδος. Σήμερα γράφει ένα ολοσέλιδο άρθρο τον μήνα για την Εφημερίδα των Συντακτών.

Τα βιβλία του για το ελληνικό πολιτικό σκηνικό είναι πολλά. Το 1995 προειδοποίησε για την Κρίση της Πολιτικής στην Ελλάδα. Ακολούθησαν βιβλία του στις εκδόσεις Λιβάνη. Aπό τις Eκδόσεις Καστανιώτη, την εποχή της μεγάλης κρίσης, εκδόθηκαν τέσσερα βιβλία του (2011, 2012, 2014, 2015), καθώς και το βιβλίο που θεωρεί έργο ζωής: Στις ρίζες του Κακού: Πώς και γιατί εκτροχιάστηκε η Μεταπολίτευση(2018).

Αντίστοιχο έργο ζωής στα διεθνή θέματα ο συγγραφέας θεωρεί το παρόν βιβλίο. Και τούτο διότι ενσωματώνει τέσσερα βιβλία του για το διεθνές σκηνικό: Η επικίνδυνη υπερδύναμηNo happy end,Ομπάμα: Πώς γκρεμίστηκαν οι αυταπάτες, Άνομος κόσμος: Πώς φτάσαμε στην εποχή Τραμπ (2019).

Eνδεικτικά, άρθρα και αναλύσεις του έχουν δημοσιευθεί σε ξένες επιθεωρήσεις, όπως Foreign AffairsEncounterByzantine and Μodern Greek StudiesCommunist Studies κ.ά. Για μια δεκαετία αρθρογραφούσε στη Wall Street Journal. Μια μονογραφία του είναι το Greece under Papandreou (Λονδίνο 1995). Ενώ το διδακτορικό του τιτλοφορείται The Greek Communist Party, 1940-1944 (Croom Helm, Λονδίνο 1982).

Και μια προσωπική νότα: Ο Γιάννης Λούλης διατηρεί πλέον μόνο λίγες επιλεγμένες δραστηριότητες στο εξωτερικό. Ενώ απολαμβάνει, ως χειμερινός κολυμβητής, εκείνο που αποκαλεί, μαζί με τον εξαίρετο δήμαρχο Ανδρέα Κονδύλη, «το κρατίδιο του Αλίμου». Ένα κρατίδιο με σπάνια ποιότητα ζωής!


facebook

Βιβλιογραφία