«Η τέχνη της επικοινωνίας» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η τέχνη της επικοινωνίας

Μια ζωή σύμβουλος

Η τέχνη της επικοινωνίας
  • ISBN: 978-960-03-7274-8
  • σελ. 320
  • Υπό έκδοση

Περίληψη

Το παρόν βιβλίο είναι κυρίως αυτοβιογραφικό. Η ώρα του πλέον είχε έρθει. Μέσα στον χρόνο είχα πορευθεί ως επικοινωνιολόγος, ιστορικός, πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας πάνω από είκοσι βιβλίων. Είχα αφομοιώσει τον κοσμοπολιτισμό της πόλης όπου γεννήθηκα: της Αλεξάνδρειας. Όπως ήταν κάποτε! Σημαντικός σταθμός της διαδρομής μου στάθηκε το διδακτορικό μου στο Cambridge, που έγινε βιβλίο και εξαντλήθηκε στη Βρετανία και την Αμερική. Στο Master μου στο Essex είχα δάσκαλο έναν διάσημο εκλογολόγο. Βρέθηκα μετά στην Αμερική. Όπου ανθούσε η τέχνη της επικοινωνίας.

Εκεί θα ερχόμουν σε επαφή με την τότε κορυφαία εταιρεία επικοινωνίας, την περιβόητη Sawyer Miller Group. Ήταν το παγκόσμιο εφαλτήριό μου. Είχα γίνει ταξιδευτής. Η εταιρεία αυτή επέκτεινε τη δράση της στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη. Μετά ήταν παντού όπου γίνονταν εκλογές. Εισάγοντας νέες τεχνικές επικοινωνίας. Θα γνώριζα από κοντά μοναδικές μορφές, όπως τον ίδιο τον Ντάνιελ Σόγιερ και μετά τον Νεντ Kέναν που ήταν το αστέρι της περίφημης μεθοδολογίας των focus groups. Που θα τον έφερναν και στην Ελλάδα.

Από εκεί και πέρα θα βρισκόμουν ως επικοινωνιολόγος σε διάφορα σημεία του ορίζοντα. Η επαφή με τους ταλαντούχους επικοινωνιολόγους ήταν πλέον «τέχνη». Στο πεδίο «μάχης» εμπλούτιζες τις γνώσεις σου. Τις τεχνικές σου. Κρατούσες αυτές που σου ταίριαζαν. Από την Ελλάδα, βρέθηκα στις Φιλιππίνες. Σε μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Στην Κύπρο, πέρα από τις διάφορες επιχειρήσεις, ανέλαβα τρεις υποψήφιους Προέδρους. Ο ένας ήταν κομμουνιστής. Εκλέχτηκαν και οι τρεις. Κάτι μου έμαθαν οι Αμερικανοί! Στην Ελλάδα ο Κώστας Καραμανλής θα κέρδιζε δύο θητείες. Με εκείνο που ονόμασα «στρατηγική του μεσαίου χώρου». Από εκεί και πέρα, ήρθαν οι παθογένειες και η κρίση. Και τώρα πια προσεγγίζω την εγχώρια και τη διεθνή πολιτική σκηνή ως παρατηρητής και αναλυτής.

Βιογραφικά στοιχεία

Γιάννης Λούλης

Ο Γιάννης Λούλης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια, όταν η πόλη ήταν ακόμη πρότυπο κοσμοπολιτισμού, κάτι που επηρέασε την οπτική του αλλά και την εξωστρεφή του δραστηριότητα. Απέκτησε το διδακτορικό του (Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και είναι μέλος του Emmanuel College. Απέκτησε επίσης MA από το Πανεπιστήμιο του Essex, στο τμήμα Ρolitical Βehaviour. Σπούδασε Νομικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

Σταδιακά, η επαγγελματική του δραστηριότητα στράφηκε στο πεδίο της στρατηγικής επικοινωνίας, στο οποίο εργάστηκε κυρίως εκτός Ελλάδος και ιδίως στην Κύπρο. Συμβούλεψε μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους με τον αδελφικό φίλο και συνέταιρό του Γιάννη Δημάκη, ενώ στον χώρο της πολιτικής ήταν ο σύμβουλος στρατηγικής για την εκλογή, ως Προέδρων, των Γλαύκου Κληρίδη, Δημήτρη Χριστόφια και Νίκου Αναστασιάδη. Στην Ελλάδα η μοναδική πολιτική συνεργασία του ήταν τεχνοκρατικού χαρακτήρα με τον Κώστα Καραμανλή. «Δάσκαλοί» του στα πρώτα βήματά του ήταν οι Αμερικανοί Sawyer & Αssociates, θρύλοι στον τομέα αυτόν.

Αρθρογράφησε σε πολλές εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά εντός και εκτός Ελλάδος. Σήμερα γράφει ένα ολοσέλιδο άρθρο τον μήνα για την Εφημερίδα των Συντακτών.

Τα βιβλία του για το ελληνικό πολιτικό σκηνικό είναι πολλά. Το 1995 προειδοποίησε για την Κρίση της Πολιτικής στην Ελλάδα. Ακολούθησαν βιβλία του στις εκδόσεις Λιβάνη. Aπό τις Eκδόσεις Καστανιώτη, την εποχή της μεγάλης κρίσης, εκδόθηκαν τέσσερα βιβλία του (2011, 2012, 2014, 2015), καθώς και το βιβλίο που θεωρεί έργο ζωής: Στις ρίζες του Κακού: Πώς και γιατί εκτροχιάστηκε η Μεταπολίτευση(2018).

Αντίστοιχο έργο ζωής στα διεθνή θέματα ο συγγραφέας θεωρεί το παρόν βιβλίο. Και τούτο διότι ενσωματώνει τέσσερα βιβλία του για το διεθνές σκηνικό: Η επικίνδυνη υπερδύναμηNo happy end,Ομπάμα: Πώς γκρεμίστηκαν οι αυταπάτες, Άνομος κόσμος: Πώς φτάσαμε στην εποχή Τραμπ (2019).

Eνδεικτικά, άρθρα και αναλύσεις του έχουν δημοσιευθεί σε ξένες επιθεωρήσεις, όπως Foreign AffairsEncounterByzantine and Μodern Greek StudiesCommunist Studies κ.ά. Για μια δεκαετία αρθρογραφούσε στη Wall Street Journal. Μια μονογραφία του είναι το Greece under Papandreou (Λονδίνο 1995). Ενώ το διδακτορικό του τιτλοφορείται The Greek Communist Party, 1940-1944 (Croom Helm, Λονδίνο 1982).

Και μια προσωπική νότα: Ο Γιάννης Λούλης διατηρεί πλέον μόνο λίγες επιλεγμένες δραστηριότητες στο εξωτερικό. Ενώ απολαμβάνει, ως χειμερινός κολυμβητής, εκείνο που αποκαλεί, μαζί με τον εξαίρετο δήμαρχο Ανδρέα Κονδύλη, «το κρατίδιο του Αλίμου». Ένα κρατίδιο με σπάνια ποιότητα ζωής!


facebook

Βιβλιογραφία