«Αλλάζουμε;» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Αλλάζουμε;

Μυθιστόρημα

Πίνακας εξωφύλλου: Γιώργος Γουναρόπουλος, «Μορφή γυναίκας», 1976
Μακέτα εξωφύλλου: Γιάννης Λεκκός

Αλλάζουμε;
  • ISBN: 960-03-0251-0
  • σελ. 168
  • 11 Μαΐου 1989
  • € 12,72

Περίληψη

Στο Αλλάζουμε; δοκιμάζεται ένας μοντέρνος τρόπος κατάτμησης της συγγραφικής ύλης σε έξι ιστορίες που συνθέτουν, με ισάριθμες παραλλαγές, το απαράλλαχτο εσωτερικά πρόσωπο της ηρωίδας. Η Μελένια, κυλώντας από ιστορία σε ιστορία την πρωταρχική Αθωότητα και την πρωταρχική Ενοχή της, μας οδηγεί στην επώδυνη γνώση ότι αυτό που μας μάχεται και μας χωρίζει απ' τον Άλλον είναι το εσώτατο στοιχείο του εαυτού μας.

Η Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ εξυφαίνει, με τις λεπτότατες αποχρώσεις αυτών των παραλλαγών πάνω στον ίδιο πυρήνα, την αδιόρατη τερατώδη πραγματικότητα που εγκυμονεί την απόλυτη μοναχικότητα και αυτογνωσία ταυτόχρονα. Σκιές εκτινάσσονται ως τον παραλογισμό, θαμποί καθρέφτες κρατούν φυλακισμένα τα πρόσωπα σαν πειστήρια ανομολόγητων φόνων και η ψυχή, ξετρελαμένη απ' το φόβο της απόλυτης υπαρξιακής μοναξιάς, δημιουργεί ιστούς αράχνης και αυτοπαγιδεύεται.

Έχουμε την αίσθηση, κοιτάζοντας μέσα στο φευγαλέο, έντονα ποιητικό ρευστό της γραφής, όπως ακριβώς στον υγρό βυθό ενός πηγαδιού, ότι αλλάζουμε το πρόσωπό μας μ' εκείνο της ηρωίδας, ενδίδοντας σ' ένα συναρπαστικό και σκοτεινό παιχνίδι αντικατοπτρισμών, όπου όλα είναι εφικτά, σύμφωνα με τις άπειρες δυνατότητες της αλλαγής και της μεταμόρφωσης.

Το βιβλίο μεταφράστηκε το 1985 για τις Εκδόσεις Laffite της Μασσαλίας με τον επιτυχημένο τίτλο Το δένδρο του Κάιν, αποσπώντας πολύ εγκωμιαστικές κριτικές στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο από έγκυρους κριτικούς.

Α.Κ.

Βιογραφικά στοιχεία

Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ

Η Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ γεννήθηκε το 1920 στην Αθήνα (Θησείο). Τέλειωσε το Γυμνάσιο με κατ' οίκον μαθήματα, ενώ ασχολήθηκε για λίγο και με το χορό. Το 1942 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά σύντομα εγκατέλειψε τις σπουδές της. Σπούδασε τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο και γαλλική φιλολογία στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Στη διάρκεια της Κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως μέλος του Ε.Α.Μ. ενώ εργάστηκε και ως εθελόντρια του Ε.Ε.Σ. Το 1939 παντρεύτηκε τον Γάλλο ελληνιστή Ροζέ Μιλλιέξ, με τον οποίο απέκτησε δυο παιδιά. Από το 1945 έως το 1975 ταξίδεψε και έζησε για μεγάλα διαστήματα στη Γαλλία την Κύπρο και την Ιταλία.

Πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα στη διάρκεια της Κατοχής, μεταφράζοντας τη Σιωπή της θάλασσας του Βερκόρ, που κυκλοφόρησε γραφομηχανημένη κρυφά το 1943 και επίσημα το 1945, και δημοσιεύοντας δυο αντιστασιακά διηγήματα στα Ελεύθερα Γράμματα (1945). Το πρώτο της βιβλίο, Πλατεία Θησείου, εκδόθηκε το 1947 από τα «Νέα Βιβλία». Από τότε, κάθε δύο τρία σχεδόν χρόνια, κυκλοφορούσε κάποιο της βιβλίο, μυθιστόρημα, διηγήματα, εθνογραφία, κριτική, παραμύθι. Το βίωμα και η ψυχική περιπέτεια γίνονται το υπόστρωμα όλου της του έργου, με προεκτάσεις στην υπέρβαση και στον κοινωνικό προβληματισμό Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Ανεξάρτητος Τύπος, Ανένδοτος, Αυγή, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, γράφοντας κριτικές βιβλίων, χρονογραφήματα και ρεπορτάζ, καθώς και με κυπριακά έντυπα. Από το 1964 δούλεψε στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση απ΄ όπου αναγκάστηκε να παραιτηθεί τουλάχιστον τρεις φορές, όταν κινδύνευε η ελευθερία του λόγου.

Τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο διηγήματος, το βραβείο των Δώδεκα, το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Πέθανε στην Αθήνα το 2005 σε ηλικία 85 ετών.




Βιβλιογραφία