«Ονειρικά» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ονειρικά

Διηγήματα

Στο εξώφυλλο πίνακας της Βίκης Τσαλαματά - Μακέτα: Μαρία Κωνσταντακάκη

Ονειρικά
  • ISBN: 960-03-0839-X
  • σελ. 96
  • 11 Μαΐου 1991
  • € 6,36

Περίληψη

Η ονειροβάτις Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ εισχωρεί επίμονα στους μισοσκότεινους χώρους που συνωστίζονται οι ανομολόγητοι φόβοι κι οι επιθυμίες, παίζοντας ένα οδυνηρό παιχνίδι ταυτότητας με το πρόσωπο της Τιτίκας των παιδικών της χρόνων, που κρύβεται και φανερώνεται αδιάκοπα στις δίπλες της γραφής.

Τα λογοτεχνικά της όνειρα υφαίνουν έναν ιστό από ορατά κι αόρατα νήματα, που απευθύνονται στη διαίσθηση, στη σκέψη, στην όραση και στη μνήμη του αναγνώστη. Ελκύεται και προσανατολίζεται από μια αμφίσημη, σκοτεινή παρόρμηση, δημιουργώντας πεδία έντασης, φυγής, τρόμου και γοητείας, τα οποία αλληλεπηρεάζονται και προσδίδουν στη γραφή της εκείνη την αναγκαία αίσθηση διάχυσης του ψυχισμού. Οι ποιότητες αυτής της λεκτικής ρευστότητας είναι το χαρακτηριστικό της αισθητικό επίτευγμα.

Γιατί προσεγγίζοντας το ονειρικό στοιχείο ως ένα πυρακτώδες υλικό, δεν αυτοαναλύεται ούτε επιτρέπει εύκολες προσβάσεις ερμηνείας, δηλαδή δεν παραπέμπει απλουστευτικά ούτε στο λαϊκό ούτε στον επιστημονικό ονειροκρίτη. Αφήνεται μόνο με εμπιστοσύνη, σοφία και δέος στη συγγραφική της διαίσθηση, να την οδηγήσει ως τις σκοτεινές σχισμές του ά-σχημου, του τερατώδους και του επιθυμητού.

Βιογραφικά στοιχεία

Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ

Η Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ γεννήθηκε το 1920 στην Αθήνα (Θησείο). Τέλειωσε το Γυμνάσιο με κατ' οίκον μαθήματα, ενώ ασχολήθηκε για λίγο και με το χορό. Το 1942 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά σύντομα εγκατέλειψε τις σπουδές της. Σπούδασε τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο και γαλλική φιλολογία στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Στη διάρκεια της Κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως μέλος του Ε.Α.Μ. ενώ εργάστηκε και ως εθελόντρια του Ε.Ε.Σ. Το 1939 παντρεύτηκε τον Γάλλο ελληνιστή Ροζέ Μιλλιέξ, με τον οποίο απέκτησε δυο παιδιά. Από το 1945 έως το 1975 ταξίδεψε και έζησε για μεγάλα διαστήματα στη Γαλλία την Κύπρο και την Ιταλία.

Πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα στη διάρκεια της Κατοχής, μεταφράζοντας τη Σιωπή της θάλασσας του Βερκόρ, που κυκλοφόρησε γραφομηχανημένη κρυφά το 1943 και επίσημα το 1945, και δημοσιεύοντας δυο αντιστασιακά διηγήματα στα Ελεύθερα Γράμματα (1945). Το πρώτο της βιβλίο, Πλατεία Θησείου, εκδόθηκε το 1947 από τα «Νέα Βιβλία». Από τότε, κάθε δύο τρία σχεδόν χρόνια, κυκλοφορούσε κάποιο της βιβλίο, μυθιστόρημα, διηγήματα, εθνογραφία, κριτική, παραμύθι. Το βίωμα και η ψυχική περιπέτεια γίνονται το υπόστρωμα όλου της του έργου, με προεκτάσεις στην υπέρβαση και στον κοινωνικό προβληματισμό Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Ανεξάρτητος Τύπος, Ανένδοτος, Αυγή, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, γράφοντας κριτικές βιβλίων, χρονογραφήματα και ρεπορτάζ, καθώς και με κυπριακά έντυπα. Από το 1964 δούλεψε στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση απ΄ όπου αναγκάστηκε να παραιτηθεί τουλάχιστον τρεις φορές, όταν κινδύνευε η ελευθερία του λόγου.

Τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο διηγήματος, το βραβείο των Δώδεκα, το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Πέθανε στην Αθήνα το 2005 σε ηλικία 85 ετών.




Βιβλιογραφία