«Η Τρίπολη του Πόντου» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η Τρίπολη του Πόντου

Ιστορική Μονογραφία

Μακέτα εξωφύλλου: Μαρία Κωνσταντακάκη

Η Τρίπολη του Πόντου
  • ISBN: 960-03-0740-7
  • σελ. 160
  • 5 Μαΐου 1991
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Η πολύτιμη θητεία της Τατιάνας Γκρίτση-Μιλλιέξ κοντά στην αλησμόνητη Μέλπω Μερλιέ και η ανεπιφύλακτη αγάπη κι ο θαυμασμός της για τους πρόσφυγες της Μ. Ασίας, που τόσες φορές έχει εκφράσει στα βιβλία της, ήταν τα κίνητρα αυτής της βραβευμένης από την Ακαδημία Αθηνών λαογραφικής μελέτης.

Ο τρόπος που αναζητείται, προσεγγίζεται, ταξινομείται και καταγράφεται αυτό το πλούσιο λαογραφικό υλικό αντανακλά την πλούσια συγγραφική ιδιομορφία της Μιλλιέξ. Παράλληλα με τη διεισδυτική επιστημονική έρευνα, η μελέτη εμψυχώνεται απ' τις εκπληκτικές μαρτυρίες των ανθρώπων της Τρίπολης του Πόντου, οι οποίοι, σαν τους ήρωές της, ιστορούν με απαράμιλλη εγκαρδίωση τα έθιμα και τα πάθη τους.

Ο αναγνώστης, μαζί με τη συγγραφέα, συναρμολογεί κομμάτια και λείψανα μιας συλλογικής ζωής πριν η λήθη τα θάψει, συνθέτοντας αυτό το γοητευτικό λυγμικό παραμύθι, που όμως όλες οι λεπτομέρειες και οι ιστορίες που το κοσμούν είναι συγκλονιστικά αληθινές.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΣΤΑΒΑΡΑ

Βιογραφικά στοιχεία

Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ

Η Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ γεννήθηκε το 1920 στην Αθήνα (Θησείο). Τέλειωσε το Γυμνάσιο με κατ' οίκον μαθήματα, ενώ ασχολήθηκε για λίγο και με το χορό. Το 1942 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά σύντομα εγκατέλειψε τις σπουδές της. Σπούδασε τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο και γαλλική φιλολογία στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Στη διάρκεια της Κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως μέλος του Ε.Α.Μ. ενώ εργάστηκε και ως εθελόντρια του Ε.Ε.Σ. Το 1939 παντρεύτηκε τον Γάλλο ελληνιστή Ροζέ Μιλλιέξ, με τον οποίο απέκτησε δυο παιδιά. Από το 1945 έως το 1975 ταξίδεψε και έζησε για μεγάλα διαστήματα στη Γαλλία την Κύπρο και την Ιταλία.

Πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα στη διάρκεια της Κατοχής, μεταφράζοντας τη Σιωπή της θάλασσας του Βερκόρ, που κυκλοφόρησε γραφομηχανημένη κρυφά το 1943 και επίσημα το 1945, και δημοσιεύοντας δυο αντιστασιακά διηγήματα στα Ελεύθερα Γράμματα (1945). Το πρώτο της βιβλίο, Πλατεία Θησείου, εκδόθηκε το 1947 από τα «Νέα Βιβλία». Από τότε, κάθε δύο τρία σχεδόν χρόνια, κυκλοφορούσε κάποιο της βιβλίο, μυθιστόρημα, διηγήματα, εθνογραφία, κριτική, παραμύθι. Το βίωμα και η ψυχική περιπέτεια γίνονται το υπόστρωμα όλου της του έργου, με προεκτάσεις στην υπέρβαση και στον κοινωνικό προβληματισμό Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Ανεξάρτητος Τύπος, Ανένδοτος, Αυγή, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, γράφοντας κριτικές βιβλίων, χρονογραφήματα και ρεπορτάζ, καθώς και με κυπριακά έντυπα. Από το 1964 δούλεψε στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση απ΄ όπου αναγκάστηκε να παραιτηθεί τουλάχιστον τρεις φορές, όταν κινδύνευε η ελευθερία του λόγου.

Τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο διηγήματος, το βραβείο των Δώδεκα, το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Πέθανε στην Αθήνα το 2005 σε ηλικία 85 ετών.




Βιβλιογραφία