- Νέες εκδόσεις
- Υπό έκδοση
- Συγγραφείς
- Κατάλογος
- Βιβλία για παιδιά
- Εκπαιδευτική γωνιά
- Πανεπιστημιακά
- Νόμπελ λογοτεχνίας
- Εκδόσεις πολυμέσων
- Ψηφιακά βιβλία (ebooks)
- Προσφορές (63)
- Συλλεκτική επετειακή σειρά
Ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας και η πρόσληψή της στα χρόνια του ετεροκαθορισμένου εμφυλίου πολέμου (1945-1949)Τόμος Δ´ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΙΣΤΟΡΙΑ |
|
Sorry mate, won't work any more.
Ο Δ´ τόμος της σειράς Ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας και η πρόσληψή της στα χρόνια του ετεροκαθορισμένου εμφυλίου πολέμου (1945-1949) έρχεται να συμπληρώσει τον προηγούμενο Γ´ τόμο και να ολοκληρώσει την εικόνα της δραματικής δεκαετίας 1940-1949. Αναφέρεται στη μετά την αποχώρηση των ναζιστικών στρατευμάτων εποχή, όταν συνέβαιναν αλλεπάλληλες συγκρούσεις με σαφή ταξικό χαρακτήρα και κρινόταν η τύχη της «Έρημης χώρας» – κατά πόσον θα ενταχθεί εντός ή εκτός του σιδηρού παραπετάσματος. Στον φαύλο αυτόν κύκλο, η λογοτεχνία συνεχίζει να παράγει έργα επηρεασμένα, άμεσα ή έμμεσα, από τις δύσμορφες περιστάσεις, με την Αθήνα να δίνει ψευδή εικόνα ευνομούμενης πολιτείας στους ξένους επισκέπτες, ευκολόπιστους ή εθελότυφλους. Στον πνευματικό χώρο, το πιο υψηλό τίμημα που πλήρωσε ο τόπος στη διχαστική και εκδικητική εκείνη κατάσταση ήταν η μη απονομή του Νόμπελ λογοτεχνίας στον Άγγελο Σικελιανό. Ωστόσο, παρά τις αντιπνευματικές συνθήκες, εκείνα τα χρόνια εκδόθηκαν σημαντικά έργα: Λυρικός Βίος του Άγγ. Σικελιανού – την τραγωδία του Ο θάνατος του Διγενή την τυπώνει, αλλά το Γαλλικό Ινστιτούτο δεν τολμά να την κυκλοφορήσει –, Ημερολόγιο Καταστρώματος, Β´ και Η Κίχλη του Γ. Σεφέρη, Επιστροφή των πουλιών και Ελευσις του Ν. Εγγονόπουλου, Ο σύντροφός μας του Γ. Ρίτσου, Λόγος ενός ληστή στη διάσκεψη του Πότσδαμ και 33 ημέρες του Ν. Βρεττάκου (με το βιβλίο του Δυο άνθρωποι μιλούν για την ειρήνη του κόσμου θα έρθει σε σύγκρουση με τον παράνομο σκληρό πυρήνα), Το αίμα των αθώων και Τετράχρονη νύχτα του Ν. Παππά, Πούσι του Ν. Καββαδία, Η προσφορά και τα αναστάσιμα του Γ. Βαφόπουλου– ενώ τα: Άσμα ηρωικό και πένθιμο για το χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας και Η καλοσύνη στις λυκοποριές του Οδ. Ελύτη δημοσιεύονται σε περιοδικά.
Οι νεότεροι (Ν.Φ. Πολίτης, Μ. Δημάκης, Γ. Βαρβιτσιώτης, Ν. Καρύδης, Ά. Δικταίος, Ρένος Αποστολίδης, Δ.Π. Παπαδίτσας, Ν. Βαλαωρίτης, Μ. Σαχτούρης, Ελένη Βακαλό, Ε.Χ. Γονατάς, Ι. Δεπούντης, Όλγα Βότση, Μ. Κατσαρός, Γ. Δάλλας, Γ. Γαβαλάς, Α. Δεκαβάλλες) τα χρόνια αυτά παρουσιάζονται με έργα αξιώσεων. Ανάμεσά τους και όσοι πληρώνουν το τίμημα της μισαλλοδοξίας: η δεύτερη συλλογή του Μ. Αναγνωστάκη τον βρίσκει έγκλειστο στο Γεντί Κουλέ, καταδικασμένο εις θάνατον, ενώ ο Τ. Λειβαδίτης και ο Ά. Αλεξάνδρου είναι εξόριστοι και οι: Α. Φραγκιάς, Β. Γκούφας, Δ. Δούκαρης και Μ. Βλασσόπουλος υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία στη Μακρόνησο. Ο Δ. Χατζής και ο Μ. Αλεξανδρόπουλος καταφεύγουν στο νέο αντάρτικο.