«Η Κωνσταντινούπολη του Γιώργου Σεφέρη» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η Κωνσταντινούπολη του Γιώργου Σεφέρη

Πόλη με έντονες εντυπώσεις Ιστορίας

Η Κωνσταντινούπολη του Γιώργου Σεφέρη
  • ISBN: 960-03-3793-4
  • σελ. 128
  • 3 Νοεμβρίου 2004
  • € 21,20

Περίληψη

Mια ιστορική και φιλολογική προσέγγιση της σεφερικής πρόσληψης της Kωνσταντινούπολης. Mέσα από τα ημερολόγια, την ποίηση, τις δοκιμές, τα υπηρεσιακά έγγραφα και την αλληλογραφία του Γιώργου Σεφέρη, αναβιώνει η εικόνα της Πόλης την περίοδο του μεσοπολέμου, καθώς και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Δεκατέσσερεις επισκέψεις, άλλες μονοήμερες και άλλες πολυήμερες, δεν έφτασαν για να δει ο Σεφέρης την Kωνσταντινούπολη και να τη ζήσει όπως θα ήθελε. Στο τελευταίο του ταξίδι, αναχωρώντας στις 30 Mαρτίου 1951, σημείωνε στο ημερολόγιό του: «Aποχαιρέτησα τήν Πόλη τό μεσημέρι, όχι χωρίς καημό – δέν τήν είδα ώσο θά ήθελα». Tην είχε πρωτοεπισκεφθεί το 1928 σχεδόν αδιάφορα. Έφευγε γεμάτος από τη δωρεά της. H Πόλη είχε πλατύνει τα αισθήματά του για τον Eλληνισμό και του είχε προσφέρει μια άλλη θεώρηση της Iστορίας, πέρα από την εθνοκεντρική αντίληψη. Tην αποχαιρέτησε ως πρωτεύουσα δύο αυτοκρατοριών, της Bυζαντινής και της Oθωμανικής, με διοσημίες όμως, προμαντέματα και ανησυχίες για το μέλλον. O Σεφέρης δεν είναι μόνο ένας στοχαστικός περιηγητής. Eίναι ταυτόχρονα βαθύς γνώστης της Iστορίας, διορατικός παρατηρητής και νηφάλιος αναλυτής, απαλλαγμένος από σύνδρομα και προκαταλήψεις, που αναζητεί τις πραγματικές αιτίες των γεγονότων, την ουσία των μεταβολών και το αληθινό πρόσωπο της Πόλης. Για τον μεγάλο Έλληνα διπλωμάτη και ποιητή η Kωνσταντινούπολη ήταν χώρος συνεκφοράς και συνύπαρξης των πολιτισμών και όχι πεδίο σύγκρουσης ή ανταγωνισμού τους.

Βιογραφικά στοιχεία

Γιώργος Γεωργής

Ο Γιώργος Γεωργής είναι ιστορικός και διπλωμάτης. Γεννήθηκε το 1948 στο Παραλίμνι της Κύπρου. Απόφοιτος και διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διετέλεσε πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα με παράλληλη διαπίστευση στη Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία από το 2005 μέχρι το 2010. Ίδρυσε το «Σπίτι της Κύπρου» στην Αθήνα, του οποίου υπήρξε ο πρώτος διευθυντής υπηρετώντας στη θέση αυτή δεκαπέντε χρόνια. Δίδαξε Νεότερη Ελληνική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο Νεάπολης Πάφου. Είναι αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα, ιδρυτικό μέλος της Ιονικής Ακαδημίας 1808, επίτιμο μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και εκδότης του περιοδικού «Η Δέλτος».

Έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας, με εύφημο μνεία της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.




Βιβλιογραφία