«Ταξιδεύουμε σε θάλασσες επικίνδυνες» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ταξιδεύουμε σε θάλασσες επικίνδυνες

Ο Γιώργος Θεοτοκάς και η Κύπρος

Ταξιδεύουμε σε θάλασσες επικίνδυνες
  • ISBN: 978-960-03-6571-9
  • σελ. 240
  • 13 Μαΐου 2019
  • € 15,00

Περίληψη

Ο Γιώργος Θεοτοκάς υπήρξε κορυφαίος πολιτικός διανοητής και συγγραφέας της γενιάς του ’30. Υποστήριξε πρώτος και με επιμονή την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και την ανάγκη προσήλωσής της στη Δύση. Στο πλαίσιο αυτό είδε αρνητικά την ανακίνηση του Κυπριακού και την αντιπαράθεση με τη Βρετανία. Η επισκόπηση των σχέσεών του με την Κύπρο γίνεται μέσα από την πολιτική και πνευματική του πορεία.

Εξετάζονται οι σχέσεις του με τον Ευάγγελο Λουίζο, ξενιστή του Σεφέρη και του Ελύτη στην Κύπρο, με τον Λουκή Ακρίτα και τον Αιμίλιο Χουρμούζιο, με τον οποίο υπήρξαν για μια εικοσαετία οι αντίπαλοι πόλοι στο χώρο του ελληνικού θεάτρου.

Η κεντρώα ιδεολογική του πορεία, ο θαυμασμός του προς τον Γεώργιο Παπανδρέου και η εμπλοκή του στην πολιτική ιχνηλατούνται μέσα από τις παρεμβάσεις του για το Κυπριακό και τις τοποθετήσεις του για τη νεοϊδρυθείσα Κυπριακή Δημοκρατία. Παρακολουθούσε με αγωνία τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Κύπρο, ιδιαίτερα μετά την πολιτειακή εμπλοκή και την αποστασία. 

Στο βιβλίο περιλαμβάνεται ως επίμετρο ένα εκτενές χρονολόγιο της ζωής και του έργου του Γιώργου Θεοτοκά, που επιτρέπει την καλύτερη πρόσληψη και κατανόηση των θέσεων και των απόψεών του.

Βιογραφικά στοιχεία

Γιώργος Γεωργής

Ο Γιώργος Γεωργής είναι ιστορικός και διπλωμάτης. Γεννήθηκε το 1948 στο Παραλίμνι της Κύπρου. Απόφοιτος και διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διετέλεσε πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα με παράλληλη διαπίστευση στη Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία από το 2005 μέχρι το 2010. Ίδρυσε το «Σπίτι της Κύπρου» στην Αθήνα, του οποίου υπήρξε ο πρώτος διευθυντής υπηρετώντας στη θέση αυτή δεκαπέντε χρόνια. Δίδαξε Νεότερη Ελληνική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο Νεάπολης Πάφου. Είναι αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα, ιδρυτικό μέλος της Ιονικής Ακαδημίας 1808, επίτιμο μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και εκδότης του περιοδικού «Η Δέλτος».

Έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας, με εύφημο μνεία της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.




Βιβλιογραφία