«Ο ελληνισμός στον 19ο αιώνα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο ελληνισμός στον 19ο αιώνα

Ιδεολογικές και αισθητικές αναζητήσεις

Επιμέλεια

Σύνθεση εξωφύλλου: egreen|E. ΠAΓKAΛOY
Στο εξώφυλλο λεπτομέρεια από το έργο του N. Γύζη «Tο κρυφό σχολειό»

Ο ελληνισμός στον 19ο αιώνα
  • ISBN: 960-03-3945-7
  • σελ. 360
  • 24 Οκτωβρίου 2006
  • € 31,80

Περίληψη

Η δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους αποτελεί σημαντική τομή τόσο στην πολιτική και κοινωνική ζωή όσο και στην πολιτισμική και ιδεολογική συμπεριφορά των κατοίκων του Bασιλείου. Στα 1830 κλείνει ο κύκλος του νεοελληνικού Διαφωτισμού, μετατοπίζεται το ελληνικό κέντρο από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα, πραγματώνονται παλαιά αιτήματα και προκύπτουν νέα. Στα αμέσως επόμενα χρόνια ο ελληνισμός θα βρεθεί αντιμέτωπος με δυσεπίλυτα προβλήματα, τα οποία τίθενται με τη μορφή διλημμάτων: κλασική αρχαιότητα ή Bυζάντιο, Ανατολή ή Δύση, Ελλάδα ή Ευρώπη, καθαρεύουσα ή δημοτική, εκσυγχρονισμός ή παράδοση, πατριωτισμός ή κοσμοπολιτισμός.

Βιογραφικά στοιχεία

Παντελής Βουτουρής

Ο Παντελής Βουτουρής είναι καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας. Γεννήθηκε το 1956 και είναι διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δίδαξε νεοελληνική φιλολογία στις Φιλοσοφικές Σχολές των Πανεπιστημίων Κρήτης (1991-1993) και Κύπρου (1993 μέχρι σήμερα). Δημοσίευσε βιβλία και μελέτες (σε περιοδικά ή σύμμεικτους τόμους) για τη νεοελληνική λογοτεχνία, την κριτική και την ιστορία των ιδεών. 

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν: H συνοχή του τοπίου. Eισαγωγή στην ποιητική του Aνδρέα Eμπειρίκου (1997),  Αγαπημένε μου Ζαρατούστρα. Παλαμάς – Νίτσε (2006), καθώς και ο συλλογικός τόμος Ο ελληνισμός στον 19ο αιώνα. Ιδεολογικές και αισθητικές αναζητήσεις (2006), με επιμέλεια των Παντελή Βουτουρή και Γιώργου Γεωργή.




Βιβλιογραφία

Γιώργος Γεωργής

Ο Γιώργος Γεωργής είναι ιστορικός και διπλωμάτης. Πτυχιούχος και διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε Νεότερη Ελληνική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Μορφωτικός ακόλουθος στην Αθήνα για δεκαέξι χρόνια και ιδρυτής του Σπιτιού της Κύπρου. Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα στην περίοδο 2005-2010.

Τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας, με εύφημη μνεία της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου για την πολιτιστική του δράση.

Είναι μέλος του Δ.Σ. του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κακογιάννη στην Αθήνα και ιδρυτικό μέλος της Ιονικής Ακαδημίας.

Ασχολείται με την ελληνική ιστορία του δέκατου ένατου αιώνα και ιδιαίτερα με την καποδιστριακή περίοδο, τον διπλωμάτη Γιώργο Σεφέρη και με το εθνικό κίνημα στην Κύπρο.




Βιβλιογραφία