«ΟΔΥΣΣΕΙΑ - Ραψωδία δ: Τα εν Λακεδαίμονι» | Εκδόσεις Καστανιώτη

ΟΔΥΣΣΕΙΑ - Ραψωδία δ: Τα εν Λακεδαίμονι

Μετάφραση-Επιλεγόμενα: Δ. Ν. Μαρωνίτης

Στο εξώφυλλο: Χάλκινο αγαλμάτιο οπλίτη από το ιερό του Δία στη Δωδώνη, έργο λακωνικού εργαστηρίου (540-520 π.Χ. Ιωάννινα, Αρχαιολογικό Μουσείο)
Μακέτα εξωφύλλου: Δημήτρης Αρβανίτης

ΟΔΥΣΣΕΙΑ - Ραψωδία δ: Τα εν Λακεδαίμονι
  • ISBN: 960-03-1444-6
  • eudoxus logo Εύδοξος: 12878833
  • σελ. 88
  • 26 Ιουνίου 1996
  • € 8,48

Περίληψη

Από την Ιθάκη στην Πύλο· από την Πύλο στη Σπάρτη· ενδιάμεση διανυχτέρευση στις Φηρές – αυτό είναι το ταξίδι του Τηλεμάχου στον πηγαιμό του. Ο ερχομός ακολουθεί περίπου το ίδιο δρομολόγιο, μόνο που τον χωρίζουν από τον πηγαιμό εννέα ραψωδίες. Φαίνεται πως ο Τηλέμαχος ξεχάστηκε στη Σπάρτη· γιατί, μόλις στην αρχή της δέκατης πέμπτης ραψωδίας, θα ξυπνήσει από τον αφηγηματικό του λήθαργο, και πάλι με σκούντημα της Αθηνάς – μισή δική του ευθύνη, ολόκληρη του ποιητή.

Σ' αυτήν πάντως την ημερολογιακώς απροσδιόριστη ανάπαυλα του γιου (που θυμίζει την ενιαύσια καθήλωση του πατέρα του στο πλάι της ηδονικής Κίρκης ή την, αρχικώς τουλάχιστον, ενδοτική του στάση απέναντι στα συγκαλυπτικά θέλγητρα της Καλυψώς) βοηθεί και η κοίλη Λακεδαίμων: διπλός γάμος και γλέντι στην αρχή· αισθήματα, δάκρυα, παλιές ιστορίες στη μέση· μακρόσυρτος Απόλογος του βασιλιά το πρωί της άλλης μέρας. Αποτέλεσμα: παρά τις ρητές επιφυλάξεις του Τηλεμάχου να παραμείνει στη Σπάρτη τουλάχιστον για δώδεκα μέρες, όπως τον πιέζει ο Μενέλαος, ο νέος (έχοντας ήδη επιλέξει τα δώρα της φιλοξενίας του) θα κουρνιάσει για καλά εκεί. Κι ας βυσσοδομούν εναντίον του οι αλαζονικοί μνηστήρες στην Ιθάκη, ειδοποιημένοι εξ υστέρου για το απόκοτο ταξίδι του· έτοιμοι όμως να του στήσουν στην επιστροφή του φονικό καρτέρι σ΄ ένα βραχονήσι – στην Αστερίδα, ανάμεσα Σάμης και Ιθάκης.

Βιογραφικά στοιχεία

Όμηρος



Βιβλιογραφία