- Νέες εκδόσεις
- Υπό έκδοση
- Συγγραφείς
- Κατάλογος
- Βιβλία για παιδιά
- Εκπαιδευτική γωνιά
- Πανεπιστημιακά
- Νόμπελ λογοτεχνίας
- Εκδόσεις πολυμέσων
- Ψηφιακά βιβλία (ebooks)
- Προσφορές (63)
- Συλλεκτική επετειακή σειρά
Ιδεοκρατία και ιστορική αιτιοκρατίαΝέες τομές για τη μελέτη της κοινωνικής ιστορίας του 4ου π.Χ. αιώναΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣτο εξώφυλλο: Το επάνω τμήμα αττικής επιτύμβιας στήλης |
|
Sorry mate, won't work any more.
Το έργο του Παναγή Λεκατσά απλώνεται σε ένα πλατύ φάσμα των ανθρωπιστικών και ανθρωπολογικών σπουδών, από τη μετάφραση των αρχαίων κλασικών και την Εθνολογία έως τη Φιλοσοφία. Με το Ιδεοκρατία και ιστορική αιτιοκρατία, που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1945 στα Φιλολογικά Χρονικά, επιχειρεί μια από τις λίγες για την εποχή του εισαγωγή της ιστορικοϋλιστικής μεθόδου ανάλυσης σε θέματα της αρχαιότητας.
Το βιβλίο είναι κριτική απάντηση στη μελέτη του Β. Λαούρδα για τον Ισοκράτη, που δίνει στον Λεκατσά την ευκαιρία για μια βαθύτερη κοινωνική διερεύνηση. Σε αντίθεση προς την αοριστόλογη εξωράιση της αρχαιότητας, την οποία είχε επιβάλει η επίσημη αρχαιογνωσία, μια εξωράιση όπου η κοινωνική διαμάχη διαθλάται στο φορμαλιστικό επίπεδο, ως άσκηση ύφους ή «ελευθερίας», ο συγγραφέας επιχειρεί την ανατομία της συγκεκριμένης πραγματικότητας. Αποκαλύπτει τη βαθύτερη εξάρτηση της ιδεολογικής διαμάχης, ειδικότερα των απόψεων του Ισοκράτη, από την «αναγκαιότητα των κοινωνικών εξαρτήσεων».
Η μελέτη αυτή του Λεκατσά αποτελεί ένα από τα πρώτα σημεία ανατροπής της ρητορικής κενολογίας από την επιστημονική ανάλυση και της αντιιστορικής αρχαιολατρείας από την ιστορικοϋλιστική ερμηνεία.
Σ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ