Το Θείον ΒρέφοςΘρησκειολογική θεώρησηΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣτο εξώφυλλο: Γέννηση Εριχθονίου. Στάμνος. Ζωγράφος του München 2413, 470/460 π.Χ., Μόναχο |
|
Sorry mate, won't work any more.
Το Θείον Βρέφος αποτελεί έναν ακόμη τίτλο στη σειρά από μικρές εκλαϊκευτικές μονογραφίες που ετοίμαζε ο Παναγής Λεκατσάς (1911-1970) τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Έχουν ήδη εκδοθεί η Μητριαρχία, η Φαιακία, ο Λαβύρινθος και το Θείον Δράμα.
Στα δεκατέσσερα συνοπτικά κεφάλαια της μικρής θρησκειολογικής θεώρησης δίνονται τα θεματικά στοιχεία του μύθου του Θείου Βρέφος: η φεγγαρική του υπόσταση – πρώτη παράσταση του «θνήσκοντος» θεού, η Θεία Γέννησή του μέσα σε ένα Σπήλαιο, οι παραστάσεις της Θείας Γέννησης, η ιδέα της «σωτηρίας» του Κόσμου, η ανατροφή και η μυητική περιπέτεια του Θείου Βρέφους, το μεγάλωμά του, οι βασιλικοί χαρακτήρες του και οι θεοβρεφικοί χαρακτήρες των βασιλέων, και το καλωσόρισμα του Θείου Βρέφους. Η μελέτη κλείνει με τη μετάφραση από τον Παναγή Λεκατσά της IV Εκλογής του Βιργιλίου που «ανακεφαλαιώνει τα θεματικά στοιχεία του μύθου» και «αφήνει ν' ακούγεται η προχριστιανική προσδοκία του Θείου Βρέφους, που πραγματώνεται σε λίγο με το Βρέφος της Βηθλεέμ».